Grote Markt met Belfort en stadhuis
Grote Markt met Belfort en stadhuis
Centraal op de Grote Markt vind je het Belfort (UNESCO-werelderfgoed), een overblijfsel van de middeleeuwse lakenhalle. Bovenaan staan de beroemde uurslagers Manten en Kalle en in de nok staat de beiaard met 48 klokken. Daarnaast vind je op de Grote Markt ook het historisch stadhuis in laatgotische renaissancestijl. Op de gevel staan beelden van de Graven van Vlaanderen. Binnenin tref je de prachtige schepenzaal en raadzaal met gebeeldhouwde schouwen.
Belfort
Het belfort staat in het midden van de Grote Markt en was een onderdeel van de vroegere lakenhalle. De oudste vermelding van de lakenhalle gaat terug tot 1248. Het belfort is een imposante vierkante toren, licht verzonken in het marktplein. Dit komt door de verhoging van de markt in de loop van de eeuwen. Het huidige uitzicht van de toren werd voornamelijk bepaald in 1520 met de heropbouw van het bovendeel van de toren, en in 1899 met de afbraak van de omringende gebouwen. Op de torenspits staat een verguld Mercuriusbeeldje (de god van de handel) uit 1712, en aan de voorzijde staan Manten en Kalle, de twee figuren die het uur slaan. Aan de zuidoostelijke zijde vind je het oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog, onthuld op 15 juli 1923. De toren werd al in 1937 beschermd als monument.
Praktische info
- Locatie: Grote Markt
- Openingsuren: Het belfort kan alleen bezocht worden met een gids. Neem contact op met visit@kortrijk.be voor meer informatie.
Wist je dat...
de oorspronkelijke uurslager (Manten) in 1382 als oorlogsbuit werd meegenomen door Filips de Stoute en geschonken werd aan de stad Dijon? Daar prijkt de uurslager op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Hij kreeg er een hele familie bij, en de figuren zijn er gekend als 'les Jacquemarts de Courtrai'.
Historisch stadhuis
Al in de 14de eeuw bezat Kortrijk een 'scepenhuus', dat echter na de overwinning van de Fransen in de Slag van Westrozebeke in 1382 volledig werd verwoest. Het huidige stadhuis werd omstreeks 1520 in een gotisch-renaissancistische overgangsstijl opgetrokken. In de nissen van de voorgevel werden de beelden geplaatst van de voornaamste Graven van Vlaanderen. Vooral in de 18de eeuw onderging de gevel allerlei veranderingen en zelfs verminkingen. Binnen in het stadhuis bevinden zich de schepenzaal en de raadzaal met 16de-eeuwse gebeeldhouwde schouwen. Men vindt er ook glasramen, muurschilderingen en merkwaardige topografische kaarten. De laatgotische schouwen dateren van 1527 en zijn de pronkstukken van het Kortrijkse stadhuis.
Praktische info:
- Locatie: Grote Markt 54
- Openingsuren juli/augustus: in juli en augustus is het historisch stadhuis elke dag open van 14-18 uur. En dit jaar kan je van een dubbele beleving genieten in het historisch stadhuis: op de bovenverdieping is een werk van de kunsttrïennale opgesteld. Je kan dit ook bezoeken, maar hiervoor dien je je op voorhand te registeren op de website van Triënnale Kortrijk, Je kiest of je voor de toegang al dan niet een bedrag wil betalen, volgens het 'pay what you can' principe.
- Openingsuren andere maanden: enkel met gids, alle dagen van 10 tot 17 uur. Uitzonderlijk gesloten op 25, 26, 31 december en 1 januari. Neem contact op met visit@kortrijk.be voor meer informatie.